Afbeelding
Foto: Stichting Thuisgekookt

Unieke samenwerking tussen Stichting Thuisgekookt en GooiseMerenNieuws

Maatschappelijk

GOOISE MEREN - Stichting Thuisgekookt en GooiseMerenNieuws gaan een unieke samenwerking aan. Net als de gemeente Gooise Meren, die de stichting subsidieert, staat de uitgeverij achter dit maatschappelijke project. “We willen dit goede doel graag steunen, echt een fantastisch initiatief”, zegt Robin Verheul, die binnen de uitgeverij het project begeleidt. “We ondersteunen het van harte en zullen Stichting Thuisgekookt de komende periode op regelmatige basis ondersteunen met publiciteit.” 

Ook Mireille Beij van Stichting Thuisgekookt is enthousiast: “Heel fijn dat jullie ons steunen en ook zeer waardevol. Ons doel is om zo veel mogelijk mensen te bereiken - en daardoor te kunnen helpen - en daar is deze krant uitermate geschikt voor! Onze droom is om uiteindelijk door heel Nederland in iedere straat een actief koppel te hebben.”

Verse, warme maaltijd

Elke dag een verse, warme maaltijd op tafel is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom is Stichting Thuisgekookt in het leven geroepen. Thuisgekookt koppelt vrijwillige hobbykoks aan een buurtgenoot voor wie koken lastig is vanwege fysieke of mentale klachten. Bijvoorbeeld omdat deze persoon chronisch ziek is, een beperking heeft, zich eenzaam voelt of omdat iemand vanwege een hoge leeftijd of psychische aandoening weinig energie overhoudt om te koken.

Er wordt bij Stichting Thuisgekookt gestreefd naar een gezonde warme maaltijd en betekenisvol sociaal contact dat voor iedereen toegankelijk is. “Daarom zorgen we ervoor dat de maaltijd voor de kostprijs wordt aangeboden en hierdoor ook beschikbaar is voor mensen met een kleinere portemonnee”, aldus Thuisgekookt-woordvoerder Mireille Beij. Voor mensen die ook de kostprijs niet kunnen betalen, werkt Stichting Thuisgekookt met een donatiepot van waaruit de maaltijden kunnen worden bekostigd. De maaltijd kan gebracht of gehaald worden; eters betalen de kostprijs (vorig jaar gemiddeld 4,40 euro per maaltijd, inclusief 10 procent commissie voor de stichting) en zitten nergens aan vast.

Sociaal contact

Stichting Thuisgekookt bestaat sinds 2012 en komt voort uit het maaltijdplatform Thuisafgehaald. Wie te veel spaghetti in de pan had gedaan en een maaltijd over had, kon dit op dit platform aangeven. Belangstellenden konden dan een portie komen afhalen. De organisatie merkte echter dat er meer en echt behoefte was aan een gezonde maaltijd, inclusief sociaal contact. Vanuit deze gedachte is Stichting Thuisgekookt ontstaan. “We zien verschillende (gezondheids)uitdagingen in de Nederlandse samenleving ontstaan en groeien. Eenzaamheid, gezondheidsachterstanden, vergrijzing en een toenemende druk op het zorgnetwerk zorgen voor de noodzaak om meer naar elkaar om te kijken”, vermeldt de website.

(Tekst loopt verder onder de afbeelding)


 Beeld: GooiseMerenNieuws

Bij Stichting Thuisgekookt werkt een groep van 38 enthousiaste mensen door het hele land aan duurzame een-op-eenkoppelingen tussen maaltijdaanvragers en thuiskoks. Het impactteam zorgt voor de contacten met gemeenten en het lokale welzijnsnetwerk, het marketingteam timmert hard aan de weg om de naamsbekendheid te vergroten, het developmentteam verzorgt onder meer de website en het matchmakersteam brengt de wensen en eisen (soms heeft iemand een dieet) in kaart. Zodra dat helder is, wordt de thuiskok erbij gezocht. Het streven is dat het gematchte koppel in maximaal een straal van anderhalve kilometer bij elkaar vandaan woont. Er moet wel een klik zijn. Beij: “Soms eet iemand het liefst Hollandse pot, maar als de thuiskok alleen maar wereldgerechten kookt, is dat niet de juiste combinatie. We stellen de maaltijdaanvrager en de thuiskok aan elkaar voor en er wordt één proefmaaltijd gedeeld. Als dat beide kanten goed bevalt, worden er structurele afspraken gemaakt voor 1-2 maaltijden per week. ”

Koppelen

De gemeente Gooise Meren subsidieert sinds dit jaar de Stichting Thuisgekookt. De organisatie zoekt momenteel voornamelijk maaltijdaanvragers. Mantelzorgers die wat hulp kunnen gebruiken, mogen ook reageren. “We koppelen jou, of degene voor wie je zorg draagt, graag aan een van de vrijwillige thuiskoks die klaarstaan om te helpen. Zo helpen we ook de zorgers zorgen.” 

Geïnteresseerd? Ga naar www.thuisgekookt.nl of bel naar 085-0608768 voor alle informatie en aanmelden.

Uit de krant