Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Politie onderschept bijna 500 kilo cocaïne met straatwaarde van 25 miljoen euro

Politie & Justitie

NAARDEN - Bij de politie-inval op dinsdag 22 februari j.l. in een bedrijfspand aan de Nikkelstraat is bijna 500 kilo cocaïne - met een geschatte straatwaarde van 25 miljoen euro - aangetroffen. Daarnaast werden ook spullen in beslag genomen die gebruikt kunnen worden om drugs te verpakken. Dat maakt de politie vanmorgen bekend. 

Op die bewuste dinsdag bevond zich in het pand een 26-jarige Amsterdammer; hij werd direct aangehouden. Meerdere arrestaties sluit de politie niet uit. De burgemeester van Gooise Meren heeft het pand voor zes maanden gesloten.

Drugslab

Aanleiding voor de inval was een anonieme tip die binnenkwam bij Meld Misdaad Anoniem. De melder beschreef dat bij het bedrijfspand vaker sprake was van verdachte situaties. Hierin werd het vermoeden geuit dat in het pand een drugslab aanwezig zou zijn. De politie heeft de anonieme tip verder onderzocht en besloot op basis daarvan binnen te vallen.

In het bedrijfspand vond de politie meer dan 400 kilo cocaïne, allerlei goederen die gebruikt kunnen worden om drugs te verpakken, diverse flessen met gevaarlijke vloeistoffen en een vuurwapen. De politie nam daarnaast een boot en een grote kluis in beslag. In de kluis vond de politie nog eens bijna 100 kilo cocaïne. De totale geschatte straatwaarde van de circa 500 kilo cocaïne komt op bijna 25 miljoen euro.

Meer criminele activiteiten

Deze anonieme tip heeft de politie op het spoor gebracht van deze grote drugsvondst. “Deze zaak laat wederom zien dat het belangrijk is om verdachte situaties te melden bij de politie. Bij een drugslab of opslagplaats voor drugs is altijd kans op giftige stoffen, een explosie of brand. Ook in deze casus werden zeer gevaarlijke vloeistoffen aangetroffen”, aldus de politie. “Daarnaast kan een locatie waar (grondstoffen voor) drugs worden opgeslagen of geproduceerd leiden tot meer criminele activiteiten in de buurt. Hierdoor wordt de buurt onveiliger. Meld daarom verdachte situaties altijd!” Dit kan via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Herken signalen

De politie zet volop in op de bestrijding van drugscriminaliteit. “Tips kunnen ons helpen bij het opsporen van productie- of opslaglocaties van drugs. Zo zijn er meerdere signalen waar je op kunt letten. Zo herken je een productielocatie bijvoorbeeld aan een sterk chemische geur in de omgeving. Ramen en kieren zijn vaak afgedekt. Ook zijn er soms verdachte activiteiten op vreemde plekken en tijdstippen. Zo kan het zijn dat er veel auto’s of busjes stoppen en goederen in- en uitladen. Alles over de signalen en gevaren van een drugslocatie in je omgeving, vind je op deze speciale themapagina van de politie.”

Uit de krant